بررسي اثرات نمک و پروبيوتيک تک سل (Takcell®; Bacillus subtilis) در جيره غذايي بر بقاء بچه ماهي نورس کپور (Cyprinus carpio) در برابر تنش ناگهاني شوري این تحقیق به منظور بررسی اثر افزودن نمک (کلرید سدیم) و پروبیوتیک تک سل Bacillus subtilis (IS02) به جیره¬غذایی بر بقاء، شاخص¬های بیوشیمیایی و بافت¬شناسی بچه¬ماهی نورس کپور دریایی در مواجهه با تنش شوری انجام شد. سه شنبه 29 خرداد 1403 (اجرا شده) (76) (0) (پروژه های خاتمه یافته) این تحقیق به منظور بررسی اثر افزودن نمک (کلرید سدیم) و پروبیوتیک تک سل Bacillus subtilis (IS02) به جیره¬غذایی بر بقاء، شاخص¬های بیوشیمیایی و بافت¬شناسی بچه¬ماهی نورس کپور دریایی در مواجهه با تنش شوری انجام شد. بچه¬ماهی کپور (حدود 1/1 گرم) به مدت 15 روز با جیره¬های غذایی حاوی 0، 5 و 10 درصد کلرید سدیم و صفر (شاهد)، 108 × 5/2 (پرو-8) و 109 × 5/2 (پرو-9) CFU/g پروبیوتیک تغذیه و سپس به طور مستقیم به آب لب-شور 13 گرم در لیتر منتقل و پس از 3 و 10 روز نمونه¬گیری شدند. جیره غذایی و زمان نمونه¬برداری اثر معنی¬داری بر بقاء ماهی¬ها نداشت و در کل بقاء در همه تیمارها بالا بود (بیش از 92 درصد). رطوبت بدن پس از تنش شوری در همه تیمارها کاهش معنی¬دار داشت. مقدار سدیم بدن در تیمار پرو-8 در خلال تنش شوری تغییری نداشت ولی در سایر تیمارها 3 روز پس از تنش شوری افزایش معنی¬دار داشت. افزودن نمک به جیره غذایی اثری بر مقدار کلراید بدن نداشت ولی تیمارهای پروبیوتیک باعث کاهش کلراید نسبت به شاهد، بدن قبل و بعد از تنش شدند. تنش شوری باعث افزایش کلراید بدن در همه تیمارها شد. افزودن نمک به جیره باعث کاهش پتاسیم بدن شد ولی تنش شوری میزان پتاسیم را در همه تیمارها افزایش داد. افزودن نمک به جیره غذایی اثر معنی¬داری بر کورتیزول، گلوتاتیون ردوکتاز و گلوتاتیون پراکسیداز بدن نداشت ولی پروبیوتیک باعث کاهش کورتیزول و افزایش گلوتاتیون ردوکتاز و گلوتاتیون پراکسیداز بدن شد. تنش شوری به مدت 3 روز منجر به افزایش معنی¬داری میزان کورتیزول، گلوتاتیون ردوکتاز و گلوتاتیون پراکسیداز بدن را در همه تیمارها شد ولی پس از 10 روز مجددا کاهش یافت. تیمار نمک (مخصوصا 10 درصد) و پروبیوتیک باعث افزایش مقدار گلوتاتیون احیائی و کاهش مالون دی آلدهید بدن شدند. پیش از تن شوری، همه تیمارها تا حدودی عوارض بافتی در آبشش (هایپرپلازی، چسبیدگی لاملا و جدا شدگی لاملا) داشتند که بعد از تنش شوری شدت این عوارض کاهش یافت. بافت کلیه در تیمارهای شاهد و نمک قبل از تنش شوری عارضه ای نداشت ولی در تیمارهای پروبیوتیک تا حدودی تجمع منطقه¬ای گلبول¬های سفید مشاهده شد که پس از تنش نیز وجود داشتند. تنش شوری باعث چروکیدگی لوله¬های ادراری در همه تیمارها شد. علاوه بر این کمی از هم گسیختگی بافت بینابینی نیز در تیمارهای نمک مشاهده شد. این تحقیق نشان می¬دهد که کپور دریایی نورس توانایی تحمل انتقال مستقیم به آب دریای خزر را بدون غنی¬سازی جیره با نمک دارد. افزودن 10 گرم در کیلوگرم نمک به جیره می¬تواند باعث کاهش پراکسیداسیون چربی شود. پروبیوتیک باعث تحریک ایمنی در کلیه، تقویت تنظیم یونی و افزایش ظرفیت آنتی اکسیدانی در ماهی می شود که ممکن است اثرات مفیدی در شرایط میدانی داشته باشد.