ماهی قزل آلای رنگین کمان یکی از گونه¬های مهم آبزی¬پروری کشور می باشد و بخش عمده هزینه¬های تولید آن، مربوط به تغذیه می¬باشد. لذا، تحقیق در این زمینه می¬تواند اثرات مثبتی در این صنعت داشته باشد. اسیدهای آلی و نمک¬های آنها یکی از مکمل¬های غذایی هستند می¬توانند باعث بهبود رشد و عملکرد دستگاه گوارش شوند. لذا هدف از این تحقیق بررسی اثر افزودن اسید لاکتیک به جیره غذایی قزل آلای رنگین کمان بر شاخص¬های رشد، فعالیت آنزیم¬های گوارشی و فلور میکروبی دستگاه گوارش ماهی بود. به این منظور 4 جیره غذایی حاوی 0، 5، 10 و 20 گرم اسید لاکتیک در کیلوگرم جیره ساخته شد و ماهی¬ها با هر جیره به مدت 8 هفته در سه تکرار و به میزان 2 درصد وزن بدن تغذیه شدند. برای هر جیره غذایی، 3 مخزن گرد پرورش ماهی با حجم آبگیری 150 لیتر در نظر گرفته شد. در هر مخزن 15 قطعه ماهی قزل آلای رنگین کمان با میانگین وزن 10/3 ± 8/103 گرم ذخیره¬سازی شده و برای هر مخزن هواده و جریان مداوم آب 5/0-3/0 لیتر در دقیقه به ازای هر کیلوگرم وزن ماهی در نظر گرفته شد. پس از پایان دوره پرورش، شاخص¬های رشد، بقا، فعالیت آنزیم¬های پپسین معده، آلفا آمیلاز، لیپاز و آلکالین پروتئاز روده، و تعداد کل باکتری¬ها و تعداد باکتری¬های اسید لاکتیک روده بررسی شدند. نتایج نشان داد که اختلاف معنی¬¬داری در شاخص¬های رشد و بقا بین تیمارهای مختلف وجود نداشت (05/0 P>). بیشترین میزان فعالیت آنزیم پپسین معده در سطح 10 و 20 گرم اسید لاکتیک در جیره مشاهده شد (05/0 P<). بیشترین فعالیت آنزیم آلفا آمیلاز در سطح 10 گرم اسید لاکتیک در جیره مشاهده شد (05/0 P<). فعالیت لیپاز در تیمار شاهد و 10 گرم اسید لاکتیک در جیره مشابه و به طور معنی¬داری بالاتر از تیمارهای 5 و 20 گرم اسید لاکتیک در جیره بود (05/0 P<). فعالیت پروتئاز روده در تیمار 5 و 10 گرم اسید لاکتیک در جیره نسبت به تیمار شاهد بالاتر بود و بالاترین فعالیت مربوط به 10 گرم اسید لاکتیک بود (05/0 P<). تیمار 20 گرم اسید لاکتیک در جیره، فعالیت پروتئاز پایین¬تری نسبت به تیمار شاهد داشت (05/0 P<). بیشترین تعداد کل باکتری¬های روده¬ای در سطح 5 و 10 گرم اسید لاکتیک در جیره مشاهده شد (05/0 P<). تعداد باکتری¬های اسید لاکتیک روده در تیمارهای اسید لاکتیک به طور معنی¬داری از تیمار شاهد بیشتر بود (05/0 P<). بالاترین تعداد باکتری¬های اسید لاکتیک در تیمار 10 گرم اسید لاکتیک در جیره مشاهده شد (05/0 P<). بر اساس نتایج این تحقیق، افزودن اسید لاکتیک به جیره قزل آلای رنگین کمان اثری بر رشد ندارد، اگرچه منجر به افزایش فعالیت آنزیم¬های گوارشی می¬شود. با این حال، افزودن 10 گرم در کیلوگرم اسید لاکتیک منجر به افزایش باکتری¬های اسید لاکتیک روده ماهی می¬شود که ممکن است باعث افزایش ایمنی ماهی شود.