اهمیت آب و کنترل کیفی آن در آبزی پروری تهیه کننده خبر حسین پیری piri_hosein yahoo com ارائه دهنده سمینار بهروز منصوری mansouri_b2000 yahoo com yahoo 1394/6/9 (926) (0) اهمیت آب و کنترل کیفی آن در آبزی پروری در جلسه ای هم اندیشی که با حضور معاونت محترم تحقیقاتی و کارشناسان مرکز همچنین معاونت تکثیروپرورش شیلات استان گلستان و جمعی از کارشناسان آن اداره کل بعلاوه نمایندگانی از اتحادیه های پرورش ماهیان گرمابی،سردابی و میگو ی استان درمحل سالن کنفرانس مرکز برگزار شد در ابتدا آقای بندانی ضمن خوشامدگویی به مدعوین محترم مطالبی در خصوص همدلی و همکاری بیشتر در زمینه های مختلف شیلاتی ارائه نمودند و بر نقش این تعامل در از بین بردن مشکلات موجود در خصوص پرورش آبزیان تاکید نمودند.درادامه این نشست آقای مهندس منصوری سمیناری در خصوص نقش و جایگاه کنترل کمی وکیفی استاندارد آب جهت امور آبزی پروری و فعالیتهای مرتبط با آن در آزمایشگاههای مخصوص این گونه فعالیتها و بهره گیری از توصیه های کارشناسی مناسب ارائه شده توسط کارشناسان زبده این آزمایشگاهها مطالب مهمی به شرح زیر ارائه نمودند. هر سال به سطح خشکیهای کره زمین حدود ۱۱۰۰۰۰ کیلومتر مکعب آب بصورت نزولات جوی فرو میریزد در عوض ۷۰۰۰۰ کیلومتر مکعب آن بصورت تبخیر خارج میشود. تفاوت این دو رقم ۴۰۰۰۰ کیلومتر مکعب است که منابع تجدید شونده آب را تشکیل میدهند. مقدار سرانه آب تجدید شونده در سطح دنیا رقمی حدود ۷۴۰۰ متر مکعب در سال برای هر نفر است. اما این مقدار بطور یکنواخت تقسیم نشده است. متخصصان هیدرولوژی رقم ۱۰۰۰ متر مکعب در سال برای هر نفر را مرز کم آبی یک کشور تعیین کردهاند. این رقم در مصر ۳۰ در قطر ۴۰ در لیبی ۱۶۰ در عربستان ۱۴۰ متر مکعب در سال برای هر نفر برآورد شده است. همگی جزء کشورهای کم آب محسوب میشوند. در ایران این سرانه ۱۵۰۰ متر مکعب در سال تخمین زده شده است. با این حساب نمیتوان ایران را یک کشور کم آب تلقی کردولی آنقدر هم منابع زیاد نیستند که در آبزی پروری بتوان ازکنترل کیفی مستمر چشم پوشی کرد. درزمینه فعالیتهای آبزی پروری که تماما در محیط آب صورت میگیرد اهمیت این موضوع که برای توسعه پایدار باید روند تغییرات آب که مستقیم بر آبزیان تاثیر گذاراست را صد چندان میکند.کمبود کمی آب بتدریج بر کیفیت آن تاثیرمیگذارد لذا باید شناخت و اطلاعات کافی از منابع آب مورد استفاده و تغییرات تدریجی آن طی یک دوره پرورش داشت.با توجه به اینکه نوع کاربری آب در شیلات خاص بوده برای بهره وری بهتر از منبع موجود ،کنترل کیفی آب ،روشهای نمونه برداری واندازه گیری فاکتورهای شیمیایی تاثیرگذار نیز منحصر به این گونه فعالیتها میشود.اندازه گیری باید در آزمایشگاههایی که در امور شیلاتی فعالیت دارند وتوسط افراد متخصص وبا تجربه در این گونه فعالیت انجام شود.فاکتورهایی از قبیل دما اکسیژن محلول و PH بایدروزانه ثبت شود وفاکتورهای بیوژن مانند ترکیبات ازته - فسفاته وقلیاییت حداقل هرهفته اندازه گیری و ثبت شود.بدیهی است که با توجه به نوع منبع آب ونوع گونه های پرورش روش اندازه گیری وتفسیرآن متفاوت خواهد بود.اهمیت کنترل مداوم در ایام خشکسالی وفصل تابستان که معمولا پرورش دهندگان با مشکل مواجه می شوند بیشترمشخص میشود والگوی مناسب برای مفسران نتایج آزمایشات است تادر بحرانها براحتی وبا کمترین خسارت دستورالعملهای درست ارایه دهند.لذا کلیه آبزی پروران باید به این نکته دقت کنند که تغییرات کیفی آب تدریجی ومرگ ومیر وتلفات آنی خواهد بود. در ادامه آقای دکتر سقلی معاون آبزی پروری اداره کل شیلات نیز مطالب ارزشمندی در این زمینه ارائه نمود . بعلاوه کارشناسان و نیز نمایندگان اتحادیه های پرورش آبزیان استان ضمن تایید نقش وجایگاه تحلیل مناسب نتایج آزمایش آب و تاکید برتاثیر بسزای آن در بهبود فعالیتهای آبزی پروری وافزایش راندمان تولید پر رنگ شدن جایگاه و حضور کارشناسان زبده تحقیقات شیلات استان در کلیه امور مرتبط به آبزی پروری در استان و همچنین ادامه برگزاری این کنفرانسها و سخنرانیها را بطور اختصاصی جهت همه گونه های پرورشی (شامل ماهیان گرمابی،سردابی و میگو و سایر آبزیان) خواستار شدند.