بررسی بیولوژی و تکثیر و پرورش خیار دریایی تهیه وتدوین ترجمه عبدا حق پناه 1391/8/1 (659) (0) بررسی بیولوژی و تکثیر و پرورش خیار دریایی خیاردریایی گروه بزرگی از آبزیان را تشکیل می دهند. از نظر رده بندی جزو راسته خارپوستان و رده خیاران دریایی می باشند. بدن آنها به شکل خیار تازه می باشد. آنها در لابلای مرجانها، برروی صخره ها، بسترهای شنی و لجنی زندگی می کنند. خیارهای دریایی به نوبه خود حیوانات بزرگی هستند و اندازه متوسط آنها در حدود 10 تا 40 سانتی متر است. اما در میان آنها انواع کوتوله هم دیده می شود که طول آنها از چند میلیمتر تجاوز نمی کندمیزان پروئتین خیار دریایی زیاد ومعادل 8/81 درصد وزن خشک می باشد(زنکویچ 1375). بررسی آزمایشگاهی برروی سموم بدست آمده از دستگاه خیارهای دریایی نشان داده که این مواد خواص ضد ویروس، ضد تومور، ضد سرطان و ضد بارداری ودر صنعت دارو سازی کاریرد گسترده ای دارندسنگاپور در سال 1995 معادل 84/2 میلیون دلار خیار دریایی عمل آوری شده از هندوستان وارد نموده است. برای اولین بار در سال 1988 استیو CMFR در uticorin هند مبادرت به تولید تخم از گونه باارزش خیار دریایی درجهان نمود. ژاپنی ها در تولید تخم خیار دریایی گونه Apasticus japanicus در دنیا پیشگام هستند(james). کشور تایوان در سال 1990 برای اولین بار توانست گونه Actinopyga echinites را تکثیر نماید